Ekonomi är en stor fråga för de flesta, hur ska pengarna räcka till och hur ska resurser flyttas runt. När man har ett sjukt barn är ekonomin ännu mer i fokus, tråkigt nog för att det ofta är svårt att få pengarna att räcka till. Intyg, bidrag och väntetider är ofta vad som kännetecknar tiden, på det kommer oro, ont i magen och att trolla med knäna när pengarna inte kommer i tid. I flera av de snackgrupper för hjärtebarn jag läst är därför det ekonomiska en stor fråga.
Jag ska försöka mig på en liten sammanställning på de möjligheter som finns när man har ett barn med funktionshinder. Hittar ni felaktigheter eller vill tillägga något så är det bara att ni hör av er så korrigerar vi :-)
Vilka bidrag har man rätt till som förälder till ett barn med funktionshinder?
Det som finns här är vårdbidraget, här är det jätteviktigt att söka så fort man inser att man kommer att ha ett längre behov då bidraget inte betalas ut retroaktivt. Nu är FK väldigt restriktiva med att betala ut vårdbidrag till barn under 1 år, vilket man motiverar med att så små barn ändå har stora behov av omsorg. Jag tror ändå att det är viktigt att söka om man har barn som kräver extra arbete. För vårdbidraget ersätter inte något inkomstbortfall utan ska endast kompensera merarbetet och även i vissa fall merkostnader.
Vid ansökan till vårdbidraget är det väldigt viktigt att precisera vilka behov ni har och varför dessa behov är större än om det hade gällt ett friskt barn. I vårt vårdbidrag har vi spaltat upp dotterns extra behov i punkter:
- Medicinering + provtagning
- Läkarbesök + habilitering
- Sömn
- Mat
- Det sociala livet
Vi har sedan under varje punkt estimerat hur mycket extraarbete vi har för dottern för att hon har ett funktionshinder, sedan har vi beskrivit extraarbetet detaljerat. Idag är vår vårdbidragsansökan en diger .doc fil på flera sidor. Ett annat sätt är att beskriva en "vanlig" dag hemma hos er med barnet, hur ser den ut och hur mycket tid lägger ni på varje moment som barnet kräver extra?
Det viktiga är att ni försöker på med allting och har ni svårt att få en överblick så räkna på ett ungefär på en vecka vad ni gör och inte gör, jag tror att den summan i timmar ni får ihop kommer att få er att studsa till. För någonstans blir tillvaron till vardag, hur mycket extraarbete man än har. Att mata på nätterna, att torka kräk, att tvätta flera maskiner per dag - bara med barnets tvätt, att ge mediciner, att ha ett barn som inte kommer till ro och där man ligger timme efter timme.
Du kan dock generellt inte få vårdbidrag samtidigt som du får tillfällig föräldrapenning. Det beror dock lite på vad som står i ditt vårdbidrag, för ibland kan det finnas tillägg om att försämringstillstånd inte ingår i vårdbidraget och till det räknas bland annat inläggning på sjukhus. Dock kan den ena föräldern ta ut tillfällig föräldrapenning för barnet och den andra föräldern står på vårdbidraget.
Du kan dock generellt inte få vårdbidrag samtidigt som du får tillfällig föräldrapenning. Det beror dock lite på vad som står i ditt vårdbidrag, för ibland kan det finnas tillägg om att försämringstillstånd inte ingår i vårdbidraget och till det räknas bland annat inläggning på sjukhus. Dock kan den ena föräldern ta ut tillfällig föräldrapenning för barnet och den andra föräldern står på vårdbidraget.
Hur ska man kunna dryga på dagarna så att barnet får vara hemma så länge som möjligt?
Om barnet har ett svårare hjärtfel kan man få ut ett intyg för vård av allvarligt sjukt barn.
Om barnet är under ett år kan du i mån av ekonomi givetvis försöka att ta ut så få dagar som möjligt, för när barnet fyller ett år måste du ta ut fem dagar i veckan med fp, alternativt fylla upp med annan sysselsättning. Annars nollas din SGI, vilket jag verkligen skulle vilja avråda, för livet innebär ju inga garantier, vilket ni säkert redan märkt nu om ni har ett barn med funktionshinder. Blir du allvarligt sjuk, eller på annat sätt skadar dig, i värsta fall inte ens blir arbetsför igen så kommer du endast att få lägsta ersättning.
Du kan varva föräldrapenning med till exempel studier och då få in pengar från CSN. Men här skulle jag vilja be dig att vara försiktig, jag lärde mig precis den hårda vägen att även större delen av vårdbidraget är skattepliktigt och därför påverkar hur mycket pengar du får ut från CSN. Men om pengarna inte spelar så stor roll utan bara att du täcker upp för de där fem dagarna, så finns det många distanskurser att läsa, vissa kräver mer än andra.
Sedan har vi då vårdnadsbidraget, vilket oturligt nog många gånger förväxlas med vårdbidraget. Här hade jag sett ett annat namn, så hade vi sluppit den förväxlingen. Här är det viktigt att se om just din kommun erbjuder vårdnadsbidraget, då alla kommuner dessvärre inte gör det. Vårdnadsbidraget ger dig som förälder en möjlighet att vara hemma lite längre med ditt barn. Först måste du ha tagit ut 250 fp-dagar för ditt barn och det gäller som längst till att barnet blivit 35 månader. Men det viktiga är att du kan köpa lite tid med vårdnadsbidraget. Ersättningen är inte stor 3000kr/månad, men då är det pengar som är skattefria, du får med andra ord ut hela beloppet. Ännu bättre är att din SGI är skyddad under tiden som du tar ut vårdnadsbidraget, till skillnad mot om du bara skulle plocka ut vårdbidraget. Vårdnadsbidraget kan dock inte kombineras med föräldrapenning och barnet får inte vara inskrivet inom barnomsorgen. Men du får ha vårdbidraget samtidigt.
Inga lösningar som gör dig rik utan det gäller att räkna ekonomi, men det är lösningar som iallafall köper tid och även kanske möjligheter.
När mitt barn ska opereras eller läggas in på sjukhus, vad får vi då för ersättning?
Om barnet vårdas på sjukhus har båda föräldrarna rätt att närvara och få ut tillfällig föräldrapenning för vård av barnet. Detta gäller även om du har föräldrapenning så har du rätt att byta den mot tillfällig föräldrapenning när barnet vårdas på sjukhus. Det är dock viktigt att läkarna skriver ett intyg från första dagen om detta och båda föräldrarnas personnummer anges, jag har hört att föräldrarna helst ska ha varsitt intyg, men har hört om andra där det inte ska spela någon roll.
För er som vill läsa mer:
Socialförsäkringsbalk (2010:110)
12 kap. Föräldrapenning; 13 kap. Tillfällig föräldrapenning; 22 kap. Vårdbidrag
Vårdbidrag för ditt hjärtbarn - information till föräldrar
Vårdbidrag för ett hjärtbarn - information till Försäkringskassan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar