söndag 21 augusti 2011

Små blåa ben och armar

Vi var och badade i onsdags, äntligen igen, till min fasa såg jag då Prinsessans små blåa ben och armar. Av någon anledning så ser man alla blåmärken så mycket tydligare där innan badet, kanske är det de ljusblå väggarna som plockar upp färgen. Eller kanske Prinsessans nakenhet, den taniga lilla kroppen som nästan är täckt med blåa, lila och gröna märken. Det vill säga blåmärken i alla dess stadier. Visst då skulle man säkert kunna säga att då har Prinsessan haft kul och farit runt, fast det är ganska långt ifrån sanningen. Visserligen far hon runt och klättrar och undersöker men hon är långt ifrån ett aktivt barn.

Av någon anledning så fotograferas inte blåmärken såväl, men kan säga att alla mörkare områden och knäna är täckta med blått. Även baksidan av armarna, armbågarna och ryggen. Ändå ligger Prinsessan inte så högt i sitt INR-värde just nu. Fast lite högre ligger hon för den stora tjejen har beslutat sig för att hon ska försöka svälja sina tabletter istället för att de ska lösas upp i vatten. För det smakar tydligen riktigt blä, enligt Prinsessan att lösa dem i vatten. 


Givetvis ville vi hjälpa Prinsessan att försöka svälja dem hela, men hur i 17 lär man ett barn att svälja?
Så jag frågade på nätet, hur andra lärt sig barn att svälja tabletter. Många idéer och förslag fick vi, några förslag var annars att lösa tabletten i saft, lägga den hel i yoghurt osv. Själv funderade jag på denna produkt MedCoat, där tabletterna drageras med ett citronsmakande "skal" och sedan enkelt ska kunna sväljas ner. Då Prinsessan är väldigt känslig med smaker och oron finns att om man blandar medicin i smaker hon gillar så kommer hon att associera den smaken med att hon tar medicin. Så det gällde att hitta någon som hon gillade men samtidigt att det inte spelade så stor roll om vi "brände" den smaken. Just nu har vi tur och Prinsessan tar hela tabletter 5 dagar i veckan, så då testade vi att lägga tabletten i en liten klick sylt. Vi visade Prinsessan vad vi gjorde, denna klick med sylt och tablett stoppade sedan Prinsessan i munnen och sväljer ned med lite saft. Väldigt smidigt faktiskt och istället för att ha ett spottande och fräsande barn och medicin överallt, förutom där den ska vara så slinker den ned. Vad enkelt det mesta är när barnen är med på noterna och vill. Vad mycket enklare en del saker är när man kan resonera med barnen, för Prinsessan är ju absolut inte korkad utan hon inser ju också att detta är bra mycket smidigare än innan.

Fast som jag skrev i ett inlägg för någon vecka sedan så känns det baske mig inte kul att peta i henne denna medicin, det gör det verkligen inte. Ungen ser ju helt misshandlad ut och jag kan inte låta bli att fundera på om det inte gör ont, när man rör sig, när hon kommer emot blåmärkena och om hela hennes lilla kropp känns lika mörbultad som den ser ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar