tisdag 27 mars 2012

En hand där, två händer här..

För den som redan har lite lätt bacillskräck och som tycker det är jobbigt i stora folksamlingar där man bara ser hur de små gröna hoppar, bits och flyter omkring (nämner inga namn nu.... så vänlig så), så är Contagion inte en film för er.... Men för alla er som inte är så noga med handhygien, hostar rakt ut, nyser i handen och andra små söta tricks så skulle jag vilja tvångshämta er och sätta er ner framför filmen.

En film som inte är lika otäck som Outbreak eller andra katastroffilmer där blod och annat otäckt sprutar och man dör en våldsam död. Det otäcka med den här filmen är hur en smitta snabbt sprids från Asien och över hela jorden, bara genom att man rör på samma ställe, någon inte tvättar händerna, man äter ur samma nötskål osv. Det läskiga är att smittvägarna inte är överdrivna eller surrealistiska utan det är precis så enkelt det är och så fort det kan gå, skillnaden är väl att oftast är det lindrigare sjukdomar så det slutar inte som det gör i filmen. 

Som sagt borde vara tvång att se den filmen då kanske jag precis inte skulle ha slutfört den sjunde veckan med sjuka barn. Inte en, inte två utan SJU. Helt sanslöst, Prinsessan är ju till och med vaccinerad mot influensan och enligt SMI: "Man brukar räkna med att skyddseffekten av vaccinet mot att insjukna i influensa om man blir smittad är ungefär 80 procent (8/10 smittade blir inte sjuka). Detta gäller om man är ung och har ett intakt immunsystem" Så då är väl Prinsessan en av de där 2/10, för även om hon inte blev lika sjuk som oss andra så har hon varit ordentligt nedsatt, förkyld och ont i kroppen. Den enda som klarat sig är pappan, som också blev vaccinerad, något han är väldigt nöjd över just nu.

Det värsta är alla käcka kommentarer att tänk vad ert immunförsvar får jobba på nu och så kommer ni bli immuna snart. Kyss mig svarar jag på det, för ögonfluss, säsongsinfluensa, magsjuka å mycket av all annan skit är sånt man inte blir immun mot, så även om denna säsong tack och lov snart är över så kommer en säsong nästa år och nästa och nästa... Då är det sådär lagom kul att ha barnen på varsin förskola. Sedan får specialpedagoger och rektorer tycka vad f*n de vill, att det är bättre att ha dem på olika förskolor för att de ska få eget utrymme. För om barnen ska vara frånvarande så många veckor per år och då tillsammans så får de liksom inte så mycket ut av att ha ett eget utrymme. Än mindre då det riktigt giftiga kommer från LillMucklans förskola, för där finns de riktigt giftiga små individerna, barn under 3, en hel drös med dem, som hostar, nyser, slemmar och tar på saker. 

Till och med Stora som aldrig är sjuk håller nu på att hosta lungorna ur sig och förra veckan satt hon och jag i varsin solstol med filt över knäna och hade konvalescenthem. För övrigt suger det ordentligt att vara sjuk själv när barnen är trötta, gnälliga och har ont, för det skär något fasansfullt i huvudet. Vi överlevde Storas förskoletid utan alltför mycket sjukdomar, vi överlevde Prinsessans förskolestart i höstas, det var bara Prinsessan som blev medtagen, men LillMucklan hon delar med sig alltför frikostigt. 

Jag är så less på detta nu och nästa gång jag ser en vuxen människa nysa i handen och sedan ta i en dörr, eller fortsätta plocka på frukten på Coop så är frågan om han eller hon kommer att få en handväska i huvudet av mig. För om det inte fungerar att ta till sig information på annat sätt så kanske lite klassisk behaviorism och betingning kan göra sitt. Med barn kan man ju inte göra så mycket, MEN en allmän kunskap borde ju vara att barn gör som vuxna gör och inte som de säger, så därav min tanke att straffa vuxna så de kan börja föregå med gott exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar