måndag 18 juli 2011

Helgarbete

Inte för att vi direkt har sysselsättningsproblem i vanliga fall, men just nu så känns det lite som tillvaron går i ett. För ute där är bär och frukt mogna, redo att plockas, rensas, saftas, syltas och bakas på. Just nu, och även förra veckan och säkerligen nästa vecka. Inte sen, inte då det kanske blivit lite lugnare utan just nu, precis på störtens.

Härliga syrliga röda vinbär i långa klasar, mörka saftiga svarta vinbär. Till och med lite vita vinbär att blanda i allt det andra. Och så min favorit, stora härliga, syrliga och smakrika krusbär. Krusbär som smakar soliga barndomssomrar, där i köket hos mormor - en rejäl klick med krusbärsmarmelad på smörgåsen.

Stod på Coop Forum och lyfte på så fina glasflaskor, för saft och kanske likör , eller kanske en gammaldags glasburk som sluter till tätt till sylt och gelé. Fast när jag hade scannat alla flaskor och burkar insåg jag att det skulle kosta långt mer än om jag köpte "köptas" saft och sylt. Så istället fick det bli budgetvarianten, det vill säga istärningspåsar. Vilket är ett väldigt enkelt sätt att förvara saften på, bara att ta fram 1-2 bitar per glas saft man tänker servera. Fast det är ju långt ifrån lika snyggt som glasflaskor och burkar, med prydliga etiketter..
Med skogen på knuten så har vi ju även vildhallon, smultron och hur mycket blåbär som helst. Om det nu inte vore för att det är så långsamt att plocka blåbär och för faktumet att när man står där med ändan i vädret så öppnas genast en McMygga i närheten. "Här serveras, enkel, snabb och lättillgänglig varmblodig människa". Så det gäller att övervinna just den där tanken om att man kommer att kunna föda minst ett par hundra myggor under tiden, för det är ju så himla gott med blåbärspaj eller blåbärssylt..

Det roliga är att LillMucklan och Prinsessan tycker att det är jättekul att plocka bär. Nå plocka bär kanske var en stor överdrift, ett bär i mammas skål och tre i munnen. Förutom smultron då, för de måste ätas, precis här och nu, varma och solmogna. Härligt kladdiga om mun och fingrar står de två i en buske och betar av alla mogna bär de kommer över. Vid frågan om vi ska ut i skogen och leta bär så åker skorna på i rödaste rappet och sedan skuttar barnen glatt iväg. Eller iväg och iväg, vi kommer inte så långt, för titta där är ju smultron, där är en hallonbuske och en till och oj där var lite blåbär...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar