tisdag 31 januari 2012

Först var det bara en, sen två, sen många....

Först var det bara en förskola - Prinsessans, en förskola som ganska generöst delade med sig av små gröna monster som kletade fast på Prinsessan. Ett tag var hon bara på förskolan varannan vecka, men fram emot jul så kunde hon vara där sina tre dagar och så var hon dålig de fyra hon var hemma. Det var dock oftast som de där små smetiga gröna stannade kvar hos Prinsessan och lät oss andra vara. Kanske trivdes de bäst hos Prinsessan eller så hade hon bara fått med sig så det räckte till henne?

Sen blev det två förskolor, en till Prinsessan och en till LillMucklan och förutom alla de där små gröna monstren som givetvis fanns på LillMucklans förskola så fanns även småfolk. Småfolk yngre än 2, 5, sådana där varelser som smakar, kletar, tuggar och slemmar på saker. Två veckor klarade LillMucklan på förskolan, dock med en klart rinnande näsa. Men sedan i början av vecka tre så fick hon så mycket godsaker med sig hem att det räckte till henne själv, Prinsessan och mig.

Ögoninfektion, fy faen säger jag bara, smittar som jag vet inte vad, gult var som väller ur ögonen, rödsprängda ögon så man ser gravt påverkad ut. Förutom då att det svider och kliar. 30 + är jag fyllda och jag har aldrig, aldrig, aldrig haft en ögoninfektion tidigare. Men dessa stora barngrupper på våra förskolor utgör en fantastiskt smitthärd för våra barn som slutligen tar hem dem till oss. Sedan går det runt runt, då man av någon för mig okänd anledning inte behöver stanna hemma med barnen när de har dessa problem. Är ni intresserade på att läsa mer om vilka riktlinjer förskolan har om smitta och smittspridning kan ni läsa om det här: "Smitta i förskolan en kunskapsöversikt"

Jag kan känna att jag blir lite trött på människor som resonerar som så att ja detta ska barnen igenom, samma som med inskolningen. Men sen, ja sen då har det ett alldeles utomordentligt immunförsvar, när de blivit smittad 432 ggr per år. Visst så kanske det är, i vissa fall, men jag tror också att immunförsvaret måste få vila ibland, regruppera och hitta lugn så det orkar ta hand om nästa anfall av inkräktare. Av den anledningen vore det då inte bättre att ta hem ens barn en dag extra och kanske då hindra en smitta från att spridas istället för att utöva sin rätt att ha barnet på förskolan? Det senare med motiveringen att jaja det är väl inget att bråka om lite ögoninfektion, lite mask eller löss. Det ska ju alla barn ha förr eller senare ändå, kanske är sant det också men jag tycker väldigt illa om när andra tar dessa beslut för mig och mina barn. 

Tja för nu var det ju så att när jag tittade lite närmare på Prinsessan i torsdags visade det sig att hela ungen var prickig - vattkoppor. Jaja men det ska ju alla barn ha förr eller senare eller hur? Visst kanske är så men nej det är inget jag vill att mina barn ska ha, helst om jag hade fått välja. För saker som kliar på ett barn med waran är liksom ingen höjdarkombo. Myggbettet, det enda Prinsessan fick i somras - det kliade hon upp varannan dag så det tog en hel sommar innan det läkte och idag har hon ett ärr i pannan. Men någon annan tog det beslutet åt oss genom att lämna ett barn på förskolan och sedan hade vi inte så mycket att säga till om. 

Här blir jag också så fundersam för jag tror de flesta vet när deras barn blir smittade, många väljer ju också att se till att barnen blir smittade. MEN när man då gör det medvetna valet, då borde man också vara medveten om inkubationstid och att vattkoppor smittar som mest 1-2 dagar innan de bryter ut. Vad jag vill säga med det är att smittar man med flit eller utsätter sig intentionellt för vattkoppor då måste man också vara beredd att ta konsekvenserna - vilket i min värld inkluderar att isolera sig innan vattkopporna brutit ut. För om vi nu bortser från att det finns barn som kan bli så sjuka att de dör av vattkoppor, barn som får cellgifter eller med nedsatt immunförsvar, så finns det kanske de familjer som har planer på att åka utomlands eller annat. Det kanske inte alls är lämpligt i deras liv att då få vattkoppor och tvingas ställa in allt. "Man kan inte alltid ta hänsyn till alla andra" - givetvis inte men man måste ändå vara medveten om att de val man tar för egen del riskerar att drabba andra hårt.

Från en sjukdom till två på bara ett par dagar, sedan kan vi lägga på lite influensa som grädde på moset. Vidare är det väl bara att konstatera att ungefär samtidigt som Prinsessan kommer att vara prickfri och redo att gå tillbaka till förskolan så kommer LillMucklan att förvandlas till en prickig korv. Minst tre veckor hemma med LillMucklan betyder det - jättekul då hon är nyinskolad och allt. Ja jag vet barn blir sjuka och ja de överlever det mesta utan komplikationer, det är bara så tradigt och jag är ordentligt oroad över bakterie-/virusfloran på LillMucklans förskola. Sedan handen på hjärtat finns det egentligen någon föräldrar som inte skulle vara tacksam för lite mindre VAB-dagar? Varför ställer man då inte hårdare krav på förskola och omsorg och när det är OK för barnen att närvara i verksamheten? Örebro kommun kör ju något som de själva kallar för brukarvänligt, vilket jag tror riktar sig mot föräldrarna, för enligt dem får de inte neka barn att komma till förskolan, om de så har kräkts en kvart innan. Man kan bara rekommendera att de stannar hemma - lamt anser jag. Så kan man ju givetvis fundera på vad det är för föräldrar som lämnar barnen på förskolan när de har kräkts så nyligen och nu pratar jag inte om åksjuka eller slemkräka utan när man misstänker att magen inte mår bra.
"Det är så mycket på jobbet att göra just nu"
" Vi har inte råd att vara hemma"
Så kanske det är, men var finns tanken på alla de andra föräldrarna då som kanske inte heller har tid eller råd att stanna hemma? Ytterligare så går tanken inte längre till att OM jag tar ansvar för mitt barn och vår situation och andra gör det så kanske vi tillsammans kan minska smittspridningen.

Åh jag blir bara så arg och trött på det hela så ska sluta nu, innan detta blir alldeles för långdraget.

Men innan jag avslutar detta så titta vad jag fick i brevlådan igår. Ett fint paket från Buzzador produkter från Dove att testa med det väldigt långa och omständliga namnet: Dove Nourishing Oil Care Conditioner. Synd man inte kan använda det för att få huden kring ögonen slät och len igen, för just nu liknar den bara sårig reptilhud. Men om jag ser till att få håret riktigt glansigt och vackert och på med ett par solglasögon så kanske jag ändå är presentabel ute bland folk? Eller så tror man bara att jag har festat alldeles för hårt. Håhåjaja....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar