måndag 14 februari 2011

Gömda glömda skatter

Håller på och röjer här hemma, det är ju ett tag kvar innan vi flyttar - men jag har flyttat så många gånger att jag vet att det tar mycket mera tid än vad man tror. Oftast blir de sista kartongerna panikpackade, dvs man bara häller ned allt man hittar i en låda, huller om buller och helt osorterat, sedan står dessa kartonger oöppnade i flera år i ett förråd eller på en vind. Ibland saknar man vissa saker, saker som med största sannolikhet ligger i botten av dessa kartonger, men då man inte hittar dem så går livet vidare ändå, ibland glöms sakerna bara bort. Det enda jag verkligen, verkligen saknar är den stora lådan med allt små lego.

Vi har haft många sådana kartonger ståendes, ni vet "det-kan-ju-vara-bra-att-ha"-saker, eller saker man inte vet vad man ska göra av, eller saker som faktiskt har ett sentimentalt värde men som man aldrig kommer sätta upp eller använda. De senaste åren, sedan Prinsessan kom, så har faktiskt mer saker åkt ut ur huset än vad som har kommit in. Vi har det som regel nu, att köper vi något nytt (begagnat, men nytt för oss) så måste något annat rensas ur. Det känns som man plötsligt kan andas när huset inte är så nedtyngt med pinaler längre och man inser hur lite man egentligen behöver för att klara av vardagen och må bra. Samtidigt är det ju så att sedan Prinsessan föddes så känns inte ägodelar så viktigt längre, det viktiga är här och nu och de minnen vi har tillsammans. 

Så vi jobbar på att rensa men det tar tid, för med vissa saker måste man känna efter litegrann, men samtidigt känns det jättetråkigt om det står saker nedpackade som är fullt funktionella men som går sönder däruppe på vinden. Fyra hela kartonger har rensats ur, vinden är tömd på saker, sex säckar med skräp och fem stora papperskassar som ska till Myrorna vid tillfälle.

Men så hittade barnen en skatt, de hittade Storas gamla kläder, kläder med både Bamse och LilleSkutt, genast flög deras andra kläder av och de hoppade i de "nya" kalla kläderna. Jeansen som Prinsessan hittade är dock lite stora så det är knappt att de hänger uppe på hennes små höfter, men de ska på och hon är så söt där hon står på morgon och arbetar med att få igen gylf och knapp. Men hon är ju Bamse just nu så Prinsessan vart helt till sig då hon hittade kläderna, nu måste jag bara komma på en bra strategi hur vi ska göra då kläderna faktiskt behöver tvättas, för nu har hon haft dem tre dagar i rad. Sedan är jag faktiskt lite lättad om det är så att hon nu går in i en Bamse-period istället för Hello Kitty. Ännu bättre vore ju om hon anammade Bamses livsfilosofi om att inte slåss och vara en lite vänligare storasyster.

Det som dock gav barnen verkligt stora ögon var en kartong full med Storas krambjörnar, My Little Ponies, Barbiedockor, annat glittrigt, rosa och framförallt med batterier i. Pappan och jag bestämde när Prinsessan var liten att batterileksaker och leksaker som låter kommer inte in i vårt hus, så är det bara. Barn låter så mycket ändå och det är bättre att de hittar egna ljud och lär sig använda fantasin i interaktion med leksaker. Sedan kommer ju även aspekten på om att många leksaker är rent skadliga för barnen då det förekommer för höga decibel.

Ett beslut vi verkligen inte ångrat för vi blir så trötta i huvudet när vi är hemma hos andra där alla leksaker plingar, plongar, spelar, sjunger och låter. Men givetvis är barnen nyfikna och fascinerade av allt detta, konstigt vore annat. Nu i helgen då vi har haft fullt skägg med att fixa med kartongerna lät vi barnen leka med Storas gamla saker. I fem minuter var leksakerna kul att titta på och utforska sedan var det bara kul att få dem att låta, helst alla samtidigt. Fyra små händer kan sätta igång många leksaker, fyra små händer som pillar petar och utforskar..
-wääääääääääääällkåm to Stellas show, plong plong
-berätta dina hemligheter för mig
-jag tycker om att kramas
((skrål deluxe)) - da DADA DA DAD da da
My little Pony my little pony nanananna...
((gnissel gnek))
Detta blandat med tusen "vaffö då" och en ordentlig upptrappning av syskonkärleken, dvs rediga slagsmål, slitande i håret, klösa i ansiktet eller banka den önskade leksaken i huvudet på den andra systern. Idag ska batterileksakerna och de som låter UT UR huset på det ena eller andra sättet, för jag tror allvarligt talat att det är skadligt för barnen om inte annat är det skadligt för stackars mammans öron och mentala stabilitet. Idag ska vi även försöka leka tysta leken samt att vi ska leka "3 frågor" dvs endast tre varför frågor åt gången, sen får Prinsessan ta paus eller fråga om något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar