måndag 28 november 2011

Första advent avklarad - adventskalender nästa

Vad knepigt det känns i år med bar mark, solsken och regn när det är dags för första advent. Något saknas verkligen, det där som lyser upp tillvaron lite och som motiverar barnen att komma sig för ut.

SNÖ - var är du någonstans??? Visserligen har det varit två enormt snörika vintrar nu men snälla det kan inte vara slut på all snö. Vi som laddat upp med nya fina pulkor och hockeyhjälmar, vi vill inte ha någon slaskig, blöt och regnig vinter - vi VILL ha snööööö... Det är så mycket lättare att sysselsätta barnen då. För jag förstår att barnen inte vill ut då de ser det gråa vädret och hur det blåser och regnar ute, i ärlighetens namn vill mamman inte ut heller.

Ännu knepigare kändes det att första advent i år inföll i slutet av november, men julgardinerna kom upp och de adventsljustakar som fungerade är utplacerade. Nu är det bara dags att ta itu med adventskalender. Förra året hade vi kalendrar från playmobil, barnen älskade dem, men vi föräldrar älskade den inte så mycket då det var så mycket småpryttlar. Småpryttlar som vi trampade på, sög upp i dammsugaren eller som bara låg och skräpade runt. Paketkalender är det väldigt mycket jobb med och det gäller att hitta vettiga saker.

Så var det en kompis som i en snackgrupp tipsade om denna lilla "Elf on the shelf" - en hur gullig idé som helst. En liten tomtenisse ( i brist på bättre översättning) som barnen får leta rätt på varje morgon och som då har hittat på diverse hyss under natten. En jättekul idé tyckte jag, något som verkligen kan engagera barnens fantasi och man slipper undan paketen. För det blir lite mycket paket, presenter och festligheter i december, men när januari börjar så är det slut med allt sånt och tja mina barn vänjer sig väldigt fort. Men vem gör inte det? Lite som Alfons Åberg som suckar efter jul att oj vad allt är grått och tråkigt nu - så vill man ju inte heller ha det, att det bara är en månad på året som är festlig. Kanske bättre att hitta balans i det?

Nå jag har en liten variant på "Elf on the Shelf" - jag tänkte att vi skulle ha besök av 8 renar, 13 tomtenissar, 1 tomtemor, 1 tomtefar och hans släde under december. Små figurer som barnen får leta reda på och som har med sig små uppdrag till barnen. Allt från att baka, pynta, göra julklappar, gå på bio mm.

Detta är vad som står på min lista hitintills, tack vare en del hjälp, nu ska jag bara få ihop det också:
- snöglob
- tomtar av trolldeg
- makaronhalsband (ev makaroner på tändsticksaskar)
- makaronänglar
- kulor till julgranen
- apelsiner med kryddnejlika
- smällkarameller
- kristyränglar
- pepparkakor
- lussebullar
- julgodis
- handavtryck
- pärlplatteramar
- klippa snöflingor
- sockriga ljuslyktor
- potatistryck
- pepparkakshus
- luciatåg av äggkartong

Men först skulle vi behöva lite snö så att vi får rätt vinterkänsla som bakgrund till allt pyssel...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar