söndag 23 januari 2011

Barn, tandkräm och tandläkare

Alltså det här med tandkräm till barn, det är något jag funderar över dagligen, nja inte hela dagarna kanske men iallafall när det börjar dra ihop sig till tandborstning. Till Prinsessan sprang vi på Bamse tandkrämen, vilket vi är jättenöjda med för det är den enda barntandkrämen på marknaden med mild mintsmak, allt annat är godis eller frukt. Men sedan en gång så hade vi bråttom och hittade inte Bamse på hyllan utan det blev något annat kladd, segt, sockrigt och framförallt kladdig tandkräm, Prinsessan vägrade använda det i sin mun, men LillMucklan blev alldeles till sig. Inte för att hon så gärna vill borsta tänderna med det, som att hon vill käka tandkrämen.

Seriöst jag förstår verkligen inte varför man måste göra tandkrämen söt eller att den ska smaka godis? Eller jo gissningsvis handlar det om att barnen ska vilja använda den. Men är det verkligen korrekt att blanda ihop något som handlar om renlighet av tänderna till att äta något gott? Jag anser att det inte är det. Efter att ett par gånger nödgats att använda den där äckliga kladdiga tandkrämen till att borsta mina tänder och sedan en hel dag känt mig äcklig i munnen är jag ännu mer fundersam. När man sedan använder försäljningsargument som:"Den roliga, randiga tandkrämen inspirerar barn under skolåldern att borsta tänderna" (pepsodent) då blir jag så oändligt fundersam, kan verkligen ränder inspirera barnen, tänk om det vore så enkelt. Kanske ska göra lite randiga pannkakor till Prinsessan att äta, det fungerar kanske lika bra!?

Det här med att borsta tänderna är ju väldigt viktigt när man har en hjärtis, har man ett barn med en konstgjord klaff är det ännu viktigare. Det finns nämligen otäcka bakterier som lever i munnen och är munhälsan inte den bästa så kan dessa bakterier sprida sig med blodet ner till klaffen som tydligen är en väldigt trevlig yta för dem att leva på, har man otur utvecklas endokardit. Men det är inte det enda bekymret, för skulle Prinsessan få karies och man skulle behöva borra eller i värsta fall dra ut en tand så kan waranet behöva sättas ut så hon inte får en stor blödning vid detta ingrepp. Vidare måste hon förbehandlas med antibiotika så att eventuella bakterier inte skulle spridas vid ett ingrepp. Lite kortfattat, men ni förstår nu hur viktigt det här med munhälsan är för Prinsessan.

Det förstår inte Prinsessan och har inte gjort sedan hon var liten. Det har varit en brottningsmatch varenda gång tandborsten kommer fram. för hon vill verkligen inte borsta tänderna. Att hon inte vill det handlar om flera saker:
  • Hennes avsky och panik för att bli fasthållen
  • Hennes avsky och panik för att saker petas in i hennes mun, hennes mun som är ett av de få saker hon själv kan kontrollera - munnen är ju en ganska så "helig" zon
  • Äter man waran så är en bieffekt inte alltför sällan att tandköttet blöder, blod är inte trevlig och det gör ont när tandborsten kommer i ömt tandkött. Än värre har det blivit de gånger man oavsiktligt tagit i för hårt och dunkat till ordentligt någonstans i munnen på henne.
Slutresultatet har dock alltid varit detsamma ett barn i full panik som sprutar tårar och själv har man varit genomsvettig då man försökt hålla fast barnet som kämpar för sitt liv att komma loss. En helt absurd situation.

Men nu kommer den oväntade lösningen, vilket är ganska sorgligt i sig. Barn med komplicerade hjärtfel får nämligen gå på specialisttandvården från och med att de fyller ett, en gång i halvåret. Om det är något Prinsessan verkligen ogillar så är det tandläkaren, för de är verkligen inne i hennes heligaste och pillar och petar. Efter besök där så är Prinsessan helt svettig, ledsen och uppånedvänd i flera dygn, enormt traumatiskt. LillMucklan gjorde sin debut hos tandläkaren i höstas då hon fyllde 2år, hon fick många visdomsord av Prinsessan, men det som återkom oftast var:"Akta dig för tandläkaren"

Så lösningen är att Prinsessan numera vet att om hon inte borstar tänderna så måste vi åka oftare till tandläkaren. Därför borstar hon dem nu noga, utan att bråka, utan att skrika och utan att få panikattacker. Först borstar Prinsessan och sen borstar mamma, så att tandläkaren ska bli nöjd och inte vilja träffa henne, hoppas Prinsessan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar